Vad orsakar hicka?

Varför får vi hicka, och finns det gränser för hur länge man kan fortsätta hicka?

© Shutterstock

Hicka uppstår, när mellangärdet plötsligt drar sig samman i krampliknande ryckningar. Mellangärdet, som är förbundet med lungorna, hjälper oss att andas.

När mellangärdet drar sig samman, drar det samtidigt i lungorna, som då kan fyllas med den luft vi andas in. Omvänt hjälper mellangärdets avslappning oss att andas ut.

Röstspringa skapar hickljud

Normal andning sker alltså genom att mellangärdet omväxlande drar sig samman och slappnar av. Ibland – och läkarna vet ännu inte varför – drar sig mellangärdet emellertid samman i ett krampaktigt ryck – en hickning.

Omedelbart efter en sådan sammandragning stängs den så kallade röstspringan i struphuvudet, och det utlöser det karak- täristiska hickljudet.

Efteråt är andningen och mellangärdets rörelser återigen normala – tills nästa hickning. Vi hickar vanligtvis mellan sex och sextio gånger i minuten.

Hicka i åratal

I de allra flesta fall går hicka över av sig själv, men det finns åtskilliga exempel på personer, som fortsatt att hicka i åratal.

Läkarna har ingen bra lösning på hur man får hickan att försvinna. I gengäld florerar det en mängd mer eller mindre goda lekmannaråd.

Vanliga sådana råd är att hålla andan, att dricka ett glas vatten, medan man står på huvudet eller att äta en sked socker. Vad som faktiskt fungerar mot hickandet är mycket olika från person till person.

Följ med in i kroppen

Lär dig mer i Illustrerad Vetenskap om hur dolda sinnen, elektriska signaler och miljontals röda och vita blodkroppar ständigt arbetar för att hålla dig vid liv.

Just nu får du:

  • 2 nummer av Illustrerad Vetenskap.
  • Ett läckert knivset.
  • Fri tillgång till våra 12 senaste nummer digitalt.
  • Tillgång till vår förmånsshop för prenumeranter, där du bland annat kan få verktyg, sportkläder, klockor och husgeråd till upp emot 70 procents rabatt.

För bara 89:-HÄR.

Relaterede Artikler