I livmodern omges ett foster av vatten som bland annat innehåller smakämnen från mammans mat. 

© YOUTUBE

5 myter om graviditet

Män får också amningshjärna och kräsna barn blir till redan i magen. Ny forskning zoomar in på tiden då två celler smälter ihop till en människa.

1 september 2017 av Andreas Andersen

1: Fostret kan smaka mammans mat - SANT

När en gravid kvinna dricker ett glas juice till frukost känner fostret i hennes livmoder smaken på fruktsaften tio minuter senare. 

Under graviditeten ser moderkakan till att gynnsamma ämnen som syre och näring transporteras vidare till fostret utan att skadliga bakterier och virus får tillgång till det ofödda barnet. 

Kvinnans måltider bryts ned i tarmarna där blodet tar upp näringsämnen. När blodet når livmodern passerar smakämnena vidare till fostervattnet eller barnets blod. Efter fyra månader har ett foster receptorer på tungan och kan därför smaka på vattnet runt sig. 

Studier visar att gravida kvinnor som dricker morotsjuice får barn som tycker om morötter. Forskare tror att barnet vänjer sig vid smaken i fosterstadiet. 

2: Gravida får amningshjärna - SANT

Enligt myten är nyblivna mammor förvirrade och glömska under graviditeten och tiden efter förlossningen. Nu har forskare dokumenterat att kvinnor verkligen får något som liknar amningshjärna när de väntar barn. 

Ett internationellt forskarlag har skannat kvinnors hjärnor före, under och efter deras graviditeter. De iakttog speciellt hjärnans grå områden, där hjärncellernas kärnor agerar ett slags kontrollcentrum för resten av hjärnan. 

Där såg forskarlaget att flera av kvinnornas grå områden krympte under graviditeten. Bland annat blev hippocampus – minnescentrum – mindre, vilket kan förklara varför en del kvinnor blir mer glömska under en period efter förlossningen. 

Samtidigt krympte områden som är förknippade med våra sociala förmågor och vår förmåga att knyta an till andra människor. Forskarna tror att de grå områdena krymper därför att hjärnans vita områden samtidigt blir större. 

I den vita substansen föregår hjärncellernas kopplingar, som troligen effektiviserar sin elektriska kommunikation under graviditeten. Det betyder att de nyblivna mammornas hjärnor förmodligen är optimerade att knyta an till sin avkomma och förstå barnets behov.

Gravidas hjärnor förändras på fem platser:

3: Bara kvinnor blir hormonella - FALSKT

Kvinnor är inte ensamma om att gå igenom en hormonell berg­ och dalbana när två blir tre eller fler. Mannens hormonnivåer svänger nämligen också.

Ett kanadensiskt forskarteam mätte mängden av hor monet prolaktin hos 21 män två veckor före samt två veckor och två månader efter födseln. Samtidigt bad de papporna att besvara frågor som visade hur mycket de oroade sig för sina barn. 

Forskarna registrerade en ökning av mängden prolaktin före och efter födseln. Prolaktin bildas i ett område av hjärnan som kallas hypofysen, som bland annat styr sociala kompetenser. 

Hos kvinnor reglerar hormonet mjölkproduktion medan det enligt forskarna troligtvis gör män mer beskyddande och stärker bandet till barnet.

4: Alkohol skadar barnet - SANT

Alkohol är ett gift och när du dricker ett glas vin sätter flera enzymer därför genast i gång med att bryta ned det. Dessa enzymer har ännu inte utvecklats hos fostret. När en gravid kvinna intar alkohol går det ut i blodet och transporteras vidare till moderkakan. 

Eftersom alkohol är en ytterst liten molekyl bromsas den inte i moder kakans filter, utan kan i stället vandra fritt över till fostervattnet eller fostrets blodkärl. De enzymer som förbränner alkohol i den vuxna kroppen har ännu inte utvecklats hos fostret. 

Därför ansamlas alkoholen i barnets blod eller fostervattnet under längre tid än hos vuxna och den giftiga effekten blir större. Fostrets nervsystem är särskilt utsatt eftersom nervcellernas förmåga att dela sig hämmas. 

Har fostret alkohol i kroppen länge och i stora mängder kan barnet födas med en mindre hjärna; så kallat fetalt alkoholsyndrom.

Intar mamman mycket alkohol tidigt under gravi diteten kan det bland annat leda till missbildade organ hos fostret. 

© CHILDREN'S RESEARCH TRIANGLE

5: Föräldrar kan påverka barnets kön - FALSKT

För 30 år sedan lanserade den amerikanske läkaren Landrum Shettles en teori om att tidpunkten för samlaget avgör barnets kön. Men det stämmer inte alls. Mannens sädesceller innehåller antingen en Y­kromosom eller en X­kromosom. 

Tillsammans med äggets X­kromosom blir barnet en pojke om sädescellen innehåller en Y­kromosom, medan en sädescell med en X­kromosom blir en flicka. Shettles teori går ut på att sädesceller med en Y­kromosom är snabbare. 

Ett par som har samlag precis före ägglossning skulle därför få en pojke. Å andra sidan kan sädesceller med en X­kromosom överleva längre i livmodern. Ett samlag 3–4 dagar före ägglossning skulle därför resultera i en flicka. 

Under senare år har flera studier avvisat att tidpunkten för samlaget kan påverka barnets kön. 

Däremot har forskare från Mount Sinai Hospital i den kanadensiska staden Toronto nyligen följt 1 411 gravida kvinnor och resultaten tyder hittills på att kvinnor med högt blodtryck oftare får pojkar. 

Forskarna har ännu inte hittat de specifika mekanismerna bakom hypotesen, som ska studeras närmare under kommande år.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: